przepis autorski
składniki do połączenia w kolejności 5-ciu przemian :
- wrzątek (O)
- kasza gryczana (O) - nadaje zupie charakterystyczny bukiet
- 1-2 jagody jałowca (O)
- 2 duże marchewki (Z) w połowie starte na grubym oczku, w połowie poszatkowane
w plasterki
- 6 średnich ziemniaków(Z) pokrojonych w kostkę
- 1/3 pora (M) poszatkowana na ćwierć-plasterki
- ćwiartka selera (M) starta na grubym oczku
- płaska łyżka kminu rzymskiego (M) - nadaje zupie charakterystyczny bukiet
- zioła Małgorzatki (M) - jesli zasolone to (W)
- czosnek suszony lub surowy (M)
- suszony czosnek niedźwiedzi (M) (jeśli macie )
- odrobina gorczycy (M) - niekoniecznie
- ziele angielskie 3 szt (M)
- liść laurowy (M)
- cząber suszony (M)
- lubczyk suszony korzeń (M) - niekoniecznie
- 1-2 puszki lub ugotowana samodzielnie czerwona fasolka (W)
- sos sojowy (W)
- sól (W) najlepiej warzona kłodawska albo himalajska
- łyżka dobrego octu (D)
- kurkuma (O)
- olej (Z) na koniec.
Zupę gotujemy jak klasyczną jarzynową , składniki należy trochę pogotować, żeby się dobrze połączyły.
Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy przechodząc po kole przez poszczególne przemiany.
Ma interesujący smak - można ją jeść saute albo z pieczywem , ewentualnie z dodatkowymi ziemniakami.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz